Feb 20, 2025

රටළූණු උඹෙ නමට කවි ලියැවුනා මදී

මට වංගියක් ඉතාලි ක්‍රමේට හදපු  ළූණු වෑංජනයක් කන්න ලැබුනා, දිවිය ලෝක රසයි ඒක. ඒක හදපු ටීනාගෙන් ඇහුවාම, එයා පුදුම වෙලා වගෙ කිව්වා විශේෂ දෙයක් කලේ නෑ කියලා. උන්දලා එහෙම කිව්වට, එයාලා ඉටැලියන් හර්බ්ස් කියලා, ඔරිගානෝ, බැසිල්, තයිම්, රෝස්මරී, සේජ් වගේ එලෝ කෝටියක් ස්පයිස් වර්ග දානව. එයාලට සාමාන්‍ය ඒත් අපි නොකරන දෙයක් මෙතන තියන බව මට තේරුනා.

ඒ  ළූණු මාලුවේ යන්තම් පැනි රහක් ආව නිසා, ඉස්සෙල්ලා වැඩි ගාණක් දීලා ස්වීට් අනියන් ගෙනත් අත්හදා බැලුව, ම්හු. ඊට පස්සෙ ෆ්‍රෙන්ච් අනියන්, ඒත් ම්හු...

සාම්ප්‍රධායිකව , ලුණු ,මිරිස් කපල තෙලේ තෙම්පාරාදු කරලා, කුස්සියෙ තියන ඔක්කොම දුරු-තුනපහ ටික-ටික දාන එකයි මම කර කර හිටියෙ. ඊට පස්සෙ ලුනු, තක්කලි දානවා . මදිපාඩුවට දෙහි පලුවකුත් මිරිකලා සියඹලාත් දාලා තව ඔයිස්ටර් සෝස් ටිකකුත් දානවා. කිසිම මාලුවකට කිසි වෙනස්කමක් කලේ නෑ. ඒ නිසා බකුසු වෑංජන ඔක්කොම යස අගේට එකම  රසට තිබුනා. 

"හාල් කිව්වම ආයෙ බත්ද කියල අහන්න එපා" ෂෙපාගෙ කලුවට තෙලට කුකුල් මස් වෑංජනය රසවිඳලා  තිබ්බ මට, මගේ "ඉඳා කුස්සියෙ තියෙනෙ ඔක්කොම තුනපහ" ක්‍රමය තව දුරටත් හරි යන්නෙ නැති බව ඒ වෙනකොටත් තේරුම් ගිහිල්ලයි තිබුනෙ. ඒ නිසා මම මේ ගැන හොයන්න ගත්තා. 

හොයා ගත්ත දේ තමයි,  ළූණු කැරමල් කිරිල්ල. ඔය අපි සීනී සම්බල් එකේදි කරන්නෙත් ඒකම තමයි. ලාබම කහ ළූණු හොඳටම ගැලපෙනවා වැඩේට. තෙල් යාන්තම්  සාස්පානෙ ගාලා රත් කරලා,  ළූණු සෑහෙන වෙලාවක් මලවන්න ඕනෙ,  ළූණු වල තියෙන තියෙන වතුර හිඳෙන කං. එතකොට ළූණු වලින්ම පැනි රස එනවා. යන්නම් සීනි තේ හැන්දක් දැම්මෑකි රස තවත් මෝදු වෙන්න. ළූණු දුඹුරු වුනාම, කෑලි මිරිස් ටිකක්, ලුනු, අමු මිරිස්, කරාබු නැටි දෙකක්, එනසාල් තුනක් විතර දානවා. උඹලකඩ සහ කුරුඳු, කරපිංචා ටිකක් කලින්ම දැම්මෑකි.

අපි ටිකක් සැරට හැදුවත්, ඉතාලි අය සුදට හැදුවත් දෙකේම රස එන්නෙ ළූණු කැරමල් කිරිමේ ක්‍රමවේදය නිසයි කියලයි හිතුනෙ. මෙහෙ ලාබම කහ ළූණු ගෝනියක්ම ගෙනාවා. දොඩම් සයිස් ලොකු ගෙඩි කපන්නත් ලේසියි. ළූණු ගැන අපි නොදන්න දේ බොහොමයි. ඒ නිසා අනුමානෙට දන්නවා කියල නොහිතා, ටිකක් ක්‍රමවත්ව ඉගෙන ගත්තට වරදක් වෙන එකක් නෑ.

Onions 101: The different kinds, how to cut them

ළූණු කැරමල් ඉක්මන් ක්‍රමය

ළූණු කැරමල් දීර්ඝ ක්‍රමය

මේ කැරමල් කරන ක්‍රමවේදය ළූණු වලට විතරක් නෙමෙයි බීට් රූට්, රාබු, හතු වගේ ඒව වලටත් යොදාගන්න ඇහැකියි. රාබු, බීට් රූට් තෙලෙන් තෙම්පරාදු නොකර ඉතාම අඩු තෙල් ප්‍රමාණයකින් වෙනස් රසයක් ගන්නත්, හතු පෙඟිච්ච ගතියක් නැතුව හදා ගන්නත් මේ ක්‍රමය උදව් වෙනවා. 

The wet method of cooking mushrooms

(ඡායාරූප සහ වීඩියෝ අන්තර්ජාලයෙනි)

11 comments:

  1. ඉන්දියාවෙ හැදෙනවාලු ලොකු බොම්බයි ළූණු
    වැඩිය හදලා, චීන්නු කයි උන්ම හදන ළූණු
    තෙලේ බැදේ, කිරට ඉවේ ,සම්බෝල කරන ළූණු
    ගණ්න ගියොත් හැඳි අරගෙන සටනට එයි ගෑණූ

    ReplyDelete
  2. I am going to try this. Thanks Bassa (Ian)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ඔව් හදලා බලන්න. කල් තියාගන්නත් ඇහැකි.👌

      Delete
  3. අපි ඉතින් හුඟක් වෙලාවට ලූණු අනුපානෙට දානවා මිසක් මාළුවක් හැටියට කනවා අඩුයිනෙ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ඒක ඇත්ත. ළූණු නැතිව හදන වෑංජන ඇත්තෙම නැති තරම්. ඒත් නොදැම්මොත්, හරියට ලුනු අඩුයි වගේ හොඳට තේරෙනවා.

      Delete
  4. රටළූණු, සුදුළූණු කියන්නේ රජ කෑම. ට්‍රම්පච්චිගේ රටේ හිටපු කාලෙක කොලොම්බියන් රෙස්ටුරන්ට් එකකින් කෑවා ඔය ළූණු දෙවර්ගය එතකොට හැලපිනෝ එහෙම දාල හදපු ඩිෂ් එකක්. හදනකොටත් පලාතම සුවඳයි. දිව්‍යලෝකේ රස.

    මම කාල තියෙන රසම සීනි සම්බෝලේ හදන්නේ අපේ මාමණ්ඩි. අමුතු දෙයක් කරන්නෙත් නෑ, ඒත් ඒකෙ සුවඳ එක්ක විතරක් පාන් බාගයක් කන්න පුළුවන්. ඔය සීනි සම්බෝලේ දාලා අපේ හාමිනේ හදනවා ටෝස්ට් සැන්විච්... ඔන්න ඕවා තමා බකුස් මල්ලි තව්තිසාවේත් කනවා කියන්නේ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ආන්න ජංසං. ඔය කොලොම්බියන්/මැක්සිකන් අය රටළූණු, සුදුළූණු සමඟ හැලපිනෝ වලින් දිව්‍යලෝකේ රස මවනවා. මේ ඉන්ටනෙට් යුගේ මේ රෙසිපි තවදුරටත් ගුරුමුට්ටි විය යුතු නෑ. මගේ මේ ව්‍යායාමය සහ නිදියාව උනන්නු කිරීම ඒ සඳහාමයි.

      අද වෙලා තියෙන්නෙ ඉන්ෆොමේෂන් ඔවර්ලෝඩ් එකක්. ඇට හුටා මාරක් රෙසිපි තියෙන නිසා, මොන වෑංජනේට මොන දුරු-තුනපහද දාන්නෙ නොදැන හිටි මට, ලේසියෙන් පහසුවෙන් කෑමවල වෙනස් රසයක් ගන්න හැටි වටිනවා. අත්හදා බැලීම් කරනවා, හදපු වෑංජන "රෙපයාර්" එහෙමත් කරනවා. බොහෝ ඒව හරිය යනවා, සමහර ඒව වරදින වෙලාවලුත් තියනවා. ඇත්තටම හොඳ, ලේසි පහසු ඒව තෝර බේර ගන්න අමාරුයි. අපි දන්න, අත්විඳපු රසවත් කෑම ගැන අත්දැකීම් බෙදා ගැනීම වැදගත් වෙන්නෙ ඒකයි.

      ඊයෙ පෙරෙයිදා, ඉතුරු වෙලා තිබ්බ කැකුලු හාල් වෙනස් විදිහට උයන්න ගත්තා. පුරුක් බාගයක් විතර ඉතාමත් අඩුවෙන් වතුර තියලා. ඔලිව් ඔයිල් ටිකක්, සොසේජස් කරලක් ඒකටම දැම්මා. වතුර හිඳුනාම ඕෆ් කරලා, බැදපු ළූණු ටිකක්, ලුනු ටිකක් ඉහල කලවම් කරල ගත්තාම හොඳ රසට තිබ්බා.


      Delete
  5. මට පොඩි කාලෙ ඉඳන් ලූණු - ස්පෙශලි සුදු ලූණු කොච්චර පෙන්නන්න බැරිද කියනවා නම් ගෙදර මිනිස්සු හිතලා තියෙන්නෙ වැම්පයර් පැටියෙක් කියලා!

    ReplyDelete
    Replies
    1. හෙහ්, හෙහ් මට නං හිතාගන්නවත් බෑ ළූණු නැති කෑමක්. බල්ලොන්ට ළූණු හොඳ නෑලු. අර පලවෙනි වීඩියෝවෙ කියනවා ළූණු නැති කෑම, බලුකෑම වගේ කියලා. මහිතේ උන්දෑ බලුකෑම කාලා බලල තියෙනවා.😂

      Delete
  6. මම ළුණු ඔය විධිහට ටිකක් සමාන විධිහට හදනව . හැබැයි අල හෝ ටුනා මාළු , නැත්නම් කපපු මාළු මිරිස් දානවා උම්බලකඩ එක්ක . පට්ට රසයි .

    ReplyDelete
    Replies
    1. ටුනා මාළු , මාළු මිරිස්, උම්බලකඩ එක්ක කැරමලයිස් ළූණු හොඳ කම්බිනේෂන් එකක් වේවි.

      හැම දේටම බදින පිලිවෙල සහ ටයිමින් වැදගත්. කලින් ළූණු ටික මලවගන්න ඕනෙ. ඒ අතර දුඹුරු පාට වේගන එන කොට අඩියෙ අල්ලල කරවෙන්න නොදී හූරගන්න ඕනෙ. මිරිස් එහෙම දාගන්න වෙන්න පස්සෙ, කරවෙන එක නවත්තන්න.

      මිරිස් බදින එක වුනත් කලාවක්:
      කරස් කරස් ගාලා කිස්පි වෙන්න මිරිස් බදින රහස

      Delete

ඔබට කමෙන්ට් ලෙස, ලින්ක් සහිත පිංතූරයක්/ වෙබ් පි‍ටුවක් දැමීමට අවශ්‍ය නම් පහත වෙබ් සයිට් එකට ගොස් අදාල කෝඩ් එක කොපිකර ගන්න.
link to the code